EMT BY PAULA

Cranio-Sacraal Therapie voor paarden

Spieren en Fascia

“Any muscle, any portion of muscle which is not working for the horse, is actively working against the horse! “ – Jack Meagher

Ruim 60% van een paard bestaat uit spieren. Zij maken beweging mogelijk. Op het moment dat spieren niet kunnen beschikken over de volledige capaciteit moeten andere spiergroepen mee gaan doen: het lichaam gaat compenseren.

Wanneer paarden en mensen bewegen ontstaan er trauma's en /of slijtage. Soms is dit heel klein, maar op andere momenten juist heel groot; denk aan een accute blessure. Een heftige blessure herkennen we gelijk: het paard loopt kreupel, heeft zwelling in een spier, een spier voelt warm aan, etc.

Microtrauma herkennen we niet zo snel en start met bijvoorbeeld een lichte overbelasting of simpelweg iets nieuws vragen van een ongetraind lijf. Microtrauma kan helaas wel zorgen voor grote problemen! Door microtrauma’s verliezen spieren flexibiliteit: en daar moeten ze het nou juist van hebben! Beweging werkt door een spiergroep aan te spannen terwijl de tegenovergestelde spiergroep (volledig) moet ontspannen. Vooral op de momenten dat spiergroepen moeten ontspannen gaat het wel eens mis.

Het hele lijf kan dus veel last ervaren van een microtrauma in een kleine spier (of spiergroep).

Pezen
Naast spieren hebben paarden zoals elke eigenaar zal weten ook pezen. Vooral sportpaarden zijn ontvankelijk voor peesblessures. Pezen hebben een rekvermogen van maximaal 10%. De rest van de “rek” en flexibiliteit die beweging vraagt komt van de spieren die in het verlengde liggen van pezen (de andere 90%).
Problemen in spieren geven dus niet alleen extra druk op de spier(groepen) zelf maar ook op de aangrenzende pezen en gewrichten met mogelijk ernstige blessures en tot gevolg.

Fascia
Last but not least: fascia. Dit is een soort vlies wat o.a. in en om: spieren, botten, organen, zenuwen en bloedvaten loopt. Het fungeert als bescherming en verbinding (communicatie!). Het is dan ook heel belangrijk om Fascia los te houden; als het te strak zit kun je dit vergelijk met het aanhebben van een veel te strakke broek... laat staan dat je dan ook nog moet sporten!
Ook lijkt het er op dat (emotioneel)trauma in Fascia blijft zitten. "Fascia realease" is dus een essentieel onderdeel van het behandelen van (sport)paarden en is altijd onderdeel van mijn behandeling.

Als je dit een interessant onderwerp vindt kijk eens op: https://www.atlasbalans.com/fascia/research/myofascia-the-unexplored-tissue/

Of video:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=a-dUD_4ll8E

Spieren en Fascia